" Oh Allah, teach me to love others just like I love myself, teach me to judge myself just like I judge others. And if I have wronged anyone,give me the courage to apologize, and if anyone wronged me, give me the courage to forgive because you have taught me that forgiveness is the highest level of strength and revenge is the highest level of weakness "

Thursday, 5 January 2012

this is what we call FATE

HEYYO . ok . bye

assalamualaikum . this post im gonna story sikit psl ACCIDENT JALAN RAYA .

dalam pengalaman es vader sendiri . tak penah lagi la eksiden . tp , hampir tu byk kali la . mybe ini y di nama kan blm sampai ajal . ok , pape sahaja lah . tapi , dalam sejarah keluarga , my mom n my ayah pernah . my mom tkde lah teruk sgt . just .. lggr org . 


ok3 . one day , mak nak balik keje . tbe2 di kwsan jiran ttge *lg bpe meter nak smpai umah , dlm 10 meter kot , tah , lbih kureng la . mak nmpak ade budak2 main depan satu rumah jiran ni . sedang asyik mmndu , tbe2 budak2 td main tolak2 n pegi tolak masuk line mak driving . argh , lbih kureng la . then , mak pun langgar . haha . ok , hmm.. but , mak tk kene pape pun , slamat sjhtera dlm kete . mak dah panik . mak oii , lggar ank org woo.. jgn main2 . tp , pelik gk budak y di lggar td tbe2 hilang . cari punye cari . rupenye dia ade kt blakang kete . tngah tbaring . bedarah2 . gila . mak terus angkut bwk naik kete n go to the hospital bdekatan . time tu es vader kt rumah opah . dpt call kate mak eksiden . es vader dah cuak gile . risau akan khilangan mak . rupe2 nye , mak tkde pape pun . alhamdulillah la . tp , agak malu la sbb muke beriye gile time kt rumah opah time dpt call tu . haha . *but all that proof la y es vader syg mak :)


di pendekkan crite , kteorg bsyukur la kan sbb fmily budak tu tak saman ape2 kan . fuhh . n from that insiden , kteorg jd rapat n mak jd kan budak or actually akak tu jd anak angkat . so , scre tk lgsung , es vader ade kakak agkt , wahaha . ok , ni la dia .. > 


comel kn ? hehe , dia tua sthun je dr es vader . kdg2 jeles gk la ngn fmily angkt2 ni , sbb mak kdg lebih kan dia sikit . hmm .. tkpela , bukan slalu pun . think positive le .. jge hubungan . haha . 



ok . here comes the sad story . wahaha . ok , stop it . ok , amek mood anda . dulu . time es vader kecik2 , time dua bradik ngn abg je , time tk reti nak ckp n else . es vader , abg , n mak , duk kt perak bsme ayh la . tp , ayah keje engineer kt melaka . so , sminggu skali je ayh akn balik ke rumah . yela , dulu kn susah , duit mnyak lagi .. lg pun jauh . so , bahaya . tp , tu dulu . skrg ayh dah tk jd engineer dah . ayh dah bhenti kerja . ayh dah tk ulang alik perak-melaka . ayh dah tk sebok dah . ayh apply keje kt perak . lbih dkt ngn rumah . tp , es vader tau ayh sedih sbb ayh tk dpt teruskan karier y die dah penat2 study . n all of that is because of me . kan ayh ulang perak-melaka , so , one day , ayh nk balik perak , then ayh call mak nk bgtau . n time tu , es vader nangis2 nak ckp ngn ayh *mnde tk reti ckp pun (-_-)es vader time kecik2 mnja gila kot ngn ayh . pastu cmne tah , ayh risau sbb es vader asyk nangis je smpai tk boleh nk concentrate driving . then suddenly , ade satu lorry tu , arghh .. ayah accident . teruk sgt . patah tu , patah ni . so , ayh decide utk bhnti keje je . 


satu malam tu kt pantai , ayah cerita semuanye kt es vader . tears suddenly fell . ayh cerita semua impian y ayh nak sblm ayh pergi . ayh suruh es vader blaja rajin2 . n kalau dh brjaya jgn lupe ayh . why i must forget u ayh ? it will never happen . es vader rse bersalah sbb kalau tak sbb es vader , ayh tkkn jd cmtu . so , es vader hrap , one day , es vader dpt penuhi semua hasrat ayh sblum roh es vader berpisah dgn jasad . pray for me friends .
me with ayah 
sumpah sedih tgk gmba ni 
es vader tk rpt dah ngn ayh cm dulu 
haha . ape2 jela kan .. 
*sori gmba tk jelas . mesin scanner tu rosak :)




haha . gila touching kot story mnde ni :') but , just abaikan . haha . tp , doakan la ye . haha . ok , tu y psl eksiden btl2 . ni y hmpir2 . haha


setiap kali balik kampung kt terengganu y berbatu jauh nye dr rumah .. es vader takkan tidur dlm kete . sbb es vader nak temankan ayah . risau ayh ngntuk or ape2 je lah . haha . stu hari , kul 2 pagi , area kelantan , woo.. jalan sempit n gelap n keliling sume hutan n byk gile lori kayu balak . es vader tk sedap hati time tu . lori2 tu sume besar2 . ayah kalau drive suke melakukan prkare2 y es vader tk suke > memotong . haihh.. pstu cmne tah , time nk potong lori y besar tu , tbe2 , ade lori dlm lorong y lgu stu tu , ayh tk prasan , jln gelap . tp , nasib baik sempat mnyelit antara 2 lori balak y besar tu . time tu , es vader just doa byk2 je .ruang antara 2 lori balak y besar tu sgt kecik la ckp . bile2 je kete kami boleh tersepit n ... blablabla . andai kate nyawa kami skeluarga takat itu , mybe .. haha, what eva lah kan . haha .. just forget it . alhamdulillah ALLAH still give us chance to live our life . 


tu story ngan ayh 2 tahun lalu . n , ni time ngn mak 2 hari lalu . haha . 




time tu baru balik dari mne tah . on the way ke rumah la . then , ade stu lorong u-turn tu , krete kembare merah . ha..aku akn igt kau smpai bile2 . haha . that car tbe2 brhnti . woah ,igtkan tknak u-turn . lmbab sgt bg signal nye ==' mak ikut la lorong tu sbb igt kete tu nk straight je kan . tbe2 stop so mak pun ... haha , dpt byg tk ? hmm..dan mase tu jugak ade krete innova hitam dr blakang . laju woo . nasib la kete tu pro bab2 mngelak . siyes ckp lg 3 inci je nak kene kete es vader . kalau kene . fuhh.. kete berpusing , bergolek2 atas tar , n why not..haha , just imagine yourself la . time tu , rse cm . ya allah , kau pnjgkan la umur ku , aku nak jumpe kwn2 ku lagi .. haha , kalau le sume y di ckp kn tu truly hppn , haha . aku tkkan jumpe korg dah kawan ~ hehe , tp , no worries , insyaallah aku msih di pnjgkan umur :)insyaallah , insyaallah . hehe 




haha . this post just takat ni .byk lg memories la , tp , tk lrt nk type arr . wahaha . smile always yer . wee.. bye3 . *doa2 le aku panjang umur n kita jumpe 9 hribulan nnt ye KAWAN 



4 comments:

  1. semart..haha..ttbe teringat tyme ko citer kt ak dlu..hoho :)

    ReplyDelete
  2. haha . terima kasih afeefa :D haha , (Y)

    ReplyDelete