" Oh Allah, teach me to love others just like I love myself, teach me to judge myself just like I judge others. And if I have wronged anyone,give me the courage to apologize, and if anyone wronged me, give me the courage to forgive because you have taught me that forgiveness is the highest level of strength and revenge is the highest level of weakness "

Saturday, 28 July 2012

ragam ramadhan

hahahahahahahahahaha :D


assalamualaikum , orang kate kalo nak mula hape2 kena happy kann , so .. tu yang aku gelak meroyan sikit

fuhh fuhh 8 ramadhan dah wehh . alhamdulillah buat masa ni penuh lagi . takde yang tinggal2 lagi . hahahaha .

harini time bukak puasa tadi aku rase lain macam nak muntah . ehh nak muntah tu time dah habis bukak puase la kann . bukan ape , harini aku bukak puase kat mcd ! ehhhh seronok . aceyy , nampak first time nye . hahaha sori la batak sikit . mana penah aku nak bukak puasa slain dari rumah aku . tekezut jugak la time sedar yang aku tengah bace doa bukak puase kat mcd ! hahaha

ni haa...nak cakap sikit .

"yang hang pi redah pakai jubah ni buat ape wehhh ? - ohhh , nak terawih terus ? - ehh boleh je tuka nanti kannn.."

ler...bukan ke..

yang tertutup itu indah

...?

kannn...........?

bila turun dari kereta , rasa gementar semacam . sebab maghrib matahari terjunam terbenam tu mai datang mcd . hailaaa..kali ni entah ape demam aku rase nak pi mcd pakai jubah kann . aku pun takk tau . aku pun petak . hahaha . nak buat macam mane . tibe je mabuk laklok teringin nak pakai jubah dan dan tadi . entah .
haa...dah disebab kan aku pakai jubah yang indah tu ...then aku pun pelik dengan orang lain yang tengok aku pelik . ehhhh..why bro ? why sista ? ape pelik sangat ke aku pakai jubah ? pakai ceni ? pakai stokin ? ehhh .. you tu asal pakai jersey je ? asal pakai ketat2  ? asal sluar atas lutut ? asal tak tertutup ? kalo macam tu ... asal kau puasa ?

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ
أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الصِّيَامُ جُنَّةٌ فَلَا يَرْفُثْ وَلَا يَجْهَلْ وَإِنْ امْرُؤٌ قَاتَلَهُ أَوْ شَاتَمَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي صَائِمٌ


"Dari Abu Hurairah radliallahu 'anhu; Bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Puasa itu perisai. Apabila orang itu berpuasa, janganlah mengeluarkan kata-kata lucah dan tidak bercakap kasar. Apabila ada orang yang mengajaknya berkelahi atau menghinanya maka katakanlah aku sedang berpuasa."

haa...kan nabi kata dah .. - puasa itu perisai . so ... er..kann ? ok , mybe dalam konteks ni di highlight kan dalam kemarahan..tapi , boleh je . hailaa...aku tak reti kasi ceramah . tapi , pike sendiri la . ok ok ok , aku nak tanya...

aku : eh , siapa yang suruh hang puasa ni ?
dia : allah la .. kan allah dah perintah kan dalam rukun islam .
aku : ohh .. hang puasa sebab allah suruh . then ... bukan allah pun suruh tutup aurat ke ? haa...yang tu , awat tak ikut kak ?
dia : ....


kenapa ehh ? hahahaha sendri pike la . jeng jeng jeng . bila aku masuk melangkah ke kawasan jajahan mcd semua pakat pandang pelik pakat tengok atas bawah pakat sengih sikit pakat tunduk .


 "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".

semoga kita menjadi golongan yang asing tu ... ameen



ok ok , cukup sekadar itu tazkirah untuk hari ni :)

______________________.





Friday, 20 July 2012

setelah itu...

woah lame weh tak update . lama gila . gila lama ahhh . hahaha . kesian blog ni berabuk wehh . apepun , HAI ! *lambai lambai tangan  ihik ASSALAMUALAIKUM

dulu boleh la aku update slalu kan . duduk rumah goyang kaki makan bosan buat blog . ohh . takde life . hari hari doa mintak kasi hilang bosan . nahhh . kannnn . skarang smpai tkde masa . hahaha . gila aku jadinye . 24/7 aku teperangkap kat RIBS . hailaaa...

"haaa...memanglaa , maklumlaaaa budak tu kan da jauh dr kite , dah ade life baru dah ade kawan baru . mana la nak ingat kat kita kannnn .... - ohh RIBS ke ? patut laaaa... "

see ? korg tak faham senanye . aku kat RIBS dah macam org gila bersuka ria . dah tak larat . rase macam boleh mati sebab seronok sangat hahaha *gelak sambil menangis i've had enough wehh . sumpah semua ni ekoran daripada semua kerja gila yang aku dapat . actually tak la gila . cuma bagi aku gila la . aku mnyesal masuk RIBS . aku mnyesal terima . aku mnyesal . menyesal *duduk melutut smbil pndang ke bawah why me ? memang susah bila kita yang macam aku ni belajar dalam kalangan budak budak pandai . susah . semua nak menang nak jadi nombor satu nak fight nak stay up smpai dua tiga pagi duk blaja je memanjang . ergh . gila tak gila ? yess ! memang gila . disebabkan oleh itu .... aku jadi macam ni wehhhhh ! aku jadi fed up . aku tktau la cara macam mana lagi aku boleh blaja . blaja macam orang gila . cikgu masuk , ajar sikit , kasi homework bagai nak rak , exam . berbalik pada yang atas tadi . aku sekarang banyak main banyak tak serious banyak menerawang banyak tuang kelas banyak duduk goyang kaki banyak berimpian nak jadi itu ini ke sana ke sini . semua sebab aku tak larat nak blaja . aku dah give up . aku tak larat penat menyampah dengan hidup aku yang ... entah . aaand daripada itu semua aku punya result pun sama hebat la dengan ape yang aku buat . semua merudum semua hampeh semua menyakitkan semua buat aku jadi gila rase nak terjun bangunan tinggi . asyhaduallailahaillallah wa asyhaduannamuhammadurrasulullah . astaga astaga . hmmm ... sedih . aku taknak macam ni . aku macam ape je tekeja keja sane sini . okayyy , memang la aku study rajin siang malam semua tu bagus . tapi aku penat . sebab semua orang lain tak pun sangat buat macam aku . tapi dorang boleh dapat lebih dari aku . dorang pandai gila . sikit je blaja . lastlast nombor satu dua tiga empat jugak . aku rindu nak blaja study same same  ngan SARJANIANS . blaja dalam keadaan tenang . cikgu yang menerangkan satu persatu ape yang aku tktau ape yang aku konfius kan . bersama sama rakan menuju ke menara gading . aku bukan einsteins . bukan ade 9 akal . bukan tangkap leleh *ceyy tak pasal  aku ni  budak yang suka kan ketenangan . budak kementerian yang perlukan penerangan kasih sayang dalam syllabus yang aku blaja . baru masyukk . ni tak . aku tak suka berdikari sebelum masa . itu yang tepat . hmphhhhhh....

oke la . aku sebenanye kecewa ngan diri aku sendiri . aku benci diri aku yang sekarang . sbb beside jadi tak betul mental.... kerohanian aku yang indah tu , yang dah di semai baik punya dari SARJANA kian mencetek kian menipis kian menghilang di telan RIBS . okayy salah aku . sebab aku yang tak reti kawal diri tak pandai pike mana baik buruk tak tengok flow tu oke ke tak . aku telalu memike kan penerimaan orang terhadap aku sampai aku sendiri pun tak sedar yang aku dah kene langgar lori gerabak dosa *tekup muka dgn kedua dua tangan mesti setern orang sedih bila tengok aku . mesti arwah opah sedih tengok aku ceni . mesti mak ayah sedih bila dapat tau apa yang dah jadi . mesti abang sedih kecewa bila tau adik dia dah jauh hanyut sebenanya . aku tak tau macam mana nak ikut balik aku yang dulu . aku rasa bodoh . bodoh sangat sebab dah sia siakan ape yang aku dapat . betul cakap abang salleh dulu ...

"kalo ko pindah tu , lebih mndekatkan diri ko dengan ALLAH , maka , pindah la . tapi kalo sebaliknya , aku rase lupakan . engko takkan bahagia . hidup akan celaru nanti bila kita jauh dari ALLAH..."

mungkin itu lah titik mulanya . bila aku start jauh dari benar jauh dari baik jauh dari yang sepatutnya ... aku jadi macam aku sekarang . aku .. entah . aku taktau ape yang aku nak buat sekarang . aku taktau ke mana aku lepas ni aaaandd kat mana aku sekarang ni . entah .


' aku rindu aku yang dulu '

*lap air mata gune hujung jari dah ! dah ! aku dah macam tak betul je tules panjang panjang kasi luahan perasaan luahan hati ayat bunga raya bunga kasturi dari tadi . hailaa .. jadi bersempena hari ni . 30 syaa'ban , aku nak la ucapkan kat hangpa utk esok . ya ! kita finally akan smbut ramadhan :) so , to all human beings in the world in malaysia in perak in selangor in terengganu in kl in islam the tempu , aku nak ucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak . semoga kita dapat memperbanyakkan amal kita yang soleh2 tu . jauh kanlah perangai yang tak senonoh yang tak semenggah yang kasi tambah dosa tu . kita kan dalam bulan mulia niiii . berlipat ganda duhh setiap amalan kita buat tu . malam ni rajin rajin kan  lah pi terawikh . yela kan , sebagai pembuka amalan ramadhan kita . aaaand semoga kita istiqamah la dgn apa yang kita cuba buat tu :) trust me , korang mesti rase tenang . aaaaaaaaaaaaaaaaaahh.. rasa nak nangis ...

alhamdulilllah aku jumpa balik ngn ramadhan setelah sthun kita berpisah . kan ramadhan kan ? aku rindu gila ohh kat kau . aku harap sepanjang kau setia teman aku selama sebulan ni*insyaallah aku dapat buat bnde baik baik je dengan kau . macam ramadhan tahun lepas . best sangat . aku rindu nak bersama ngn kau kat SARJANA , ramadhan . sedih . tahun ni dekat RIBS taktau la macam mana . semoga semuanye baik baik je . amiinn .


-Happy Ramadhan from Es vader- :)

bawah umur

wahaha :) ok , whatevah . sape nk bace , bace . kalau tk , tkyh lah kan.. winkwink .


syarat-syarat nak jd budak bwh umur berdasarkan piawai es vader > 3 tahun dan ke bawah :D


kat sini bukan la nak ckp pasal bawah umur y biasa y sensored sensored tu . budak bawah umur 3 tahun ni pada pandangan es vader lah , dorang ni .. > 
TAK BEST !


suspek ptma : nur kasih humaira - 2 tahun stengah - perempuan


es vader : kasih .. sini jap ..
kasih : aaa... ? 
es vader : sini la jap ^^v .. 
kasih : (dtg kt es vader) knp ? 
es vader : jom main kt buaian kt luar tu ..
kasih : jom2 . jp , mne kasut ni ?
mak kasih : kasih....nk pegi mne tu ? tamo main kt luar..
es vader : ==' .. tkpelah , mama tk kasi la . 


see ? nak pi main je pun kan.. nasib aku dah 16 :D


suspek kedua : muhammad azim - 2 tahun stngah - lelaki 


azim : lalalala 
es vader : azim main ape tu ? ^^v
azim : (lari terus pi kt mak dia)
es vader : ==' weh , aku pun mnusia lah ..


see ? dengan manusia cm aku pun rse takut . ape daa..tak penah jumpe lg la budak 16 tahun kene tegur pstu lari cmtu je . kalau ade tu ,, ...tah . abaikan dia . 




suspek ketiga : muhammad zaidani - 1 thun stngah - lelaki 


dani : (dlm troli) ...... 
es vader : (tolong tolak kn troli)
dani : nak turun . nak turun 
es vader : (dkung ler dani utk keluar)
mak dani : eh eh . jangan jangan . biar je dlm tu . 
dani : (menangis..~) 
es vader : (segan , lalu kasi troli tu kt mk dia)


see ? nak turun dr troli pun tk boleh . haihh .. aku 16 dah . bebas . korg ade ? haha ... "eleh , kau 16 dpt ke naik troli ?" erk (-_-)'


suspek keempat : nur balqis - 2 thun stengah - perempuan


balqis : nak tgk . ape tu ?
es vader : (pegang botol ubat ape tah) huh ? nk tgk ni ? 
balqis : em , tu .. ape tu ?
es vader : haha . tk boleh . tulis kat sini "jauhkan dari kanak2 tiga tahun ke bawah" haha . so ...tk boleh ler..


see ? byk sgt pntang lrang nye . haha . tk penah lagi la es vader jumpe ridsect ke ape2 je lah y tulis.. "jauhkan drpd budak 16 tahun"


suspek kelima : cempaka nur najla - 1 tahun stengah - perempuan 


es vader : nak ? (smbil tunjuk cawan y ade air teh)
cempaka : (angguk je sbb tk reti ckp sgt) ...
es vader : (nk suap la kan air teh tu pakai sudu)
mak cempaka : eh , jgn .. tu air teh . nanti angin . BUDAK KECIK tk boleh . 
es vader : oh . oke ^_='


see ? haha . ok , whatevr la kan .. haihh , byk beno pntang larang nye -_-' 
thank god im sixteen :D 


tapi la kan , ade byk bnde gak la y es vader jeles ngan BUDAK KECIK ni ==' 



  • diorang ni COMEL
  • diorang di layan di jaga di kasih mcm anak raja
  • diorang selalu dapat gule gule
  • diorang nangis pun tak kene marah 
  • diorang dapat banyak mainan
  • diorang makan ade orang suap
  • diorang asyik ade orang dukung
  • diorang selalu kene backup kalau buat salah
  • diorang ni COMEL 
  • diorang ni COMEL
  • diorang ni COMEL
  • oke , what evaa..

" anak itu anugerah Allah y tidak ternilai "













bye , salam :)

Thursday, 19 July 2012

selamat menyambut 

ramadhan al mubarak semua :)